Tentoonstellingen en optredens

Protestantse Madonna's

Externe exposant

Expositie 20 mei t/m 16 juni  

Elk jaar presenteert Kunststichting Firma Van Drie rondom de Goudse keramiekdagen (30 en 31 mei 2019) een bijzondere keramiektentoonstelling. Deze keer toont de Italiaanse kunstenaar Paolo Porelli sculpturen uit zijn serie Protestantse Madonna’s, die vanuit een project in Nederland tot stand zijn gekomen.

 

Hij begon als schilder en studeerde af aan de Accademia di Belle Arti in Rome. Uit de behoefte aan meer fysieke ervaring, volume en complexiteit wendde hij zich tot het gebruik van klei als materiaal. Zo begon Paolo Porelli (Rome 1966) met het maken van keramische sculpturen.
Vanoudsher gebruikt hij Heiligen als metafoor voor de alledaagse werkelijkheid. De figuren zijn een samensmelting van zijn persoonlijke ervaringen en belevenissen, zintuiglijke waarnemingen en ons kunsthistorisch gedachtegoed.

Tijdens zijn recente artist-in-residence bij Sundaymorning@EKWC in Oisterwijk is hij, zoals hij zelf aangeeft, zowel artistiek als professioneel gegroeid. Eén van de daar ontwikkelde projecten is het nu bij de Firma Van Drie gepresenteerde Protestantse Madonna's.  In het FabLab werd een bestaand beeld van de Madonna di Civitavecchia gescand en in 3D geprint. Vervolgens werd daarvan een mal gemaakt om het beeld in serie te kunnen gieten. Het oorspronkelijke beeld werd dusdanig bewerkt dat het niet meer als zodanig te herkennen is en zelfs verschillende gedaanten heeft aangenomen. In één opzicht zijn ze allemaal hetzelfde, behoren ze tot één familie, tot één volk. Paolo gaf zijn Madonna's de kleur oranje om ons land te huldigen, een land dat een rijk cultureel, historisch en kunsthistorisch verleden heeft, een land dat volgens hem onmisbaar is binnen Europa en in internationaal opzicht.

Nadat hij bij toeval in onze Nederlandse religieuze identiteit verzeild raakte, voegde Paolo de term 'Protestant' toe. Hij ziet het als een bijna barbaars element maar ook als een woordspeling: protesterende Madonna's. Het zijn ook 'Mad-donne', gekke vrouwen geworden die het concept van de oorspronkelijke Madonna's, vrouwen van vroomheid en liefdadigheid, te niet doen. De Protestantse Madonna's zijn in de ogen van Paolo Porelli ook voorbeelden van pure creativiteit, van een ontdekkingstocht naar voortdurende verandering en oneindige herinterpretatie door generaties heen van de mysterieuze wereld en van de realiteit van alle dag.

 

Deelnemende kunstenaar: Paolo Porelli.

 

 

© Firma van Drie 2011-2022 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
twitter facebook rss feed