Tentoonstellingen en optredens

Raphael Lachaud: En passant

pauzerenvorigevolgende

16 februari tot 6 maart 2016 (foto's Lolita Kleve, Henri Boere en Kees Vossestein)

 

Al op de middelbare school wist Raphael Lachaud, in 1968 geboren in Vitry-sur-Seine, een voorstad van Parijs, dat hij fotograaf wilde worden. Hij studeerde daartoe aan de foto-academie in Parijs en hield in 1990 zijn eerste expositie. Sindsdien exposeerde hij onder andere met sportfoto's, portretten en reisreportages over Jordanië en Syrië. Een deel van die foto's werd daarnaast gepubliceerd in tijdschriften als Libération, Air en NRC-Handelsblad, en vorig jaar in het septembernummer van het fotovakblad Focus.

 

Lachaud maakt ook markante landschapsfoto's. In het Institut Néerlandais werden zijn opnamen van het eiland Tiengemeten in 2001 geëxposeerd. Belangrijke andere thema's in zijn werk zijn de stad en zijn bewoners. Maar hij fotografeert bijvoorbeeld ook stillevens.

 

In 2004 verscheen het boek De Verwoeste stad 1953-2003 van Rien Vroegindeweij, waarvoor Lachaud de foto's maakte. Ze werken op dit moment aan een nieuw boek over Rotterdam.

 

louis-stettner.jpgVerder is Lachaud al ruim twintig jaar assistent van de in Parijs woonachtige Amerikaanse fotograaf Louis Stettner (geboren in 1922, foto), die vanaf de jaren vijftig internationaal furore maakte met onder andere foto's van Parijs en New York. Zie het artikel daarover in vakblad Focus (pdf) en Stettners eigen tekst over Lachaud (worddocument).

 

Raphael Lachaud woont sinds ongeveer twaalf jaar in Gouda.

 

Zelf zegt hij over zijn werk:

“De stad en zijn personages, dat is zeker het meest ontwikkelde thema in mijn werk. Ik wil de stad tonen en de mensen zoals ze echt zijn. Zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid, ikzelf zo onzichtbaar en neutraal mogelijk achter mijn camera. Een portret moet 'kloppen', het moet de persoon respecteren. Ik denk dat mijn ervaring mijn werk inmiddels wel een unieke rijpheid geeft.”

 

 

www.raphael-lachaud.comgouda-lijsten.jpg

facebookpagina fototentoonstelling en passant

 

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Gouda Lijsten,

Lange Groenendaal 34. www.goudalijsten.nl

 

© Firma van Drie 2011-2021 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
twitter facebook rss feed