Tentoonstellingen en optredens

Syncretisme: !De mantels

pauzerenvorigevolgende

7 tot 19 mei 2013 (foto's André Groeneveld)

 

Pablo Ponce exposeert keramiek onder de titel Syncretisme: !De mantels". Syncretisme is het samensmelten van religies of culturen, die samen een nieuwe religie of cultuur vormen. Sinds Ponce zijn geboortestad La Plata in Argentinië verruilde voor Amsterdam vond in hem een vergelijkbaar proces plaats.

 

De in Amsterdam woonachtige Ponce komt uit een katholiek gezin in La Plata. Op reis in zijn geboorteland Argentinië bezocht hij het kerkhof van zijn stad en zag in kerken afbeeldingen van nieuwe heiligen. Voor !De mantels" lliet Ponce zich inspireren door een beeldje van de heilige maagd dat zijn moeder sinds haar vijftiende bezit. Tegelijk vormen !De mantels" een weergave van spirituele leegte en het verdwijnen van religie in de huidige maatschappij, misschien als gevolg van de consumptiemaatschappij.

 

Voor !De mantels" verdiepte Ponce zich in de keramische techniek van glazuren met sinter-engobe. Daarmee probeert hij het patina van de voortschrijdende tijd aan te brengen op zijn objecten. !De mantels" zijn geoxydeerde karkassen, ten prooi aan de tijd.

 

Pablo Ponce woont al meer dan tien jaar in Amsterdam. Eerder werkte als decorontwerper in Mexico. Hij is afgestudeerd aan de Academie voor Schone Kunsten in La Plata en aan de Rietveld Academie, afdeling keramiek. Hij beschouwt zichzelf als een multidisciplinair, intuïtief kunstenaar die altijd op zoek is naar iets nieuws. Hij werkt in een veelheid van diciplines en met allerlei materialen.

 

Zie zijn website www.pablonce.nl.

 

© Firma van Drie 2011-2022 | webdesign: AzimDezign + double-R webdevelopment
twitter facebook rss feed